Thursday, 20 January 2011

Kasar Ke?


Kenapa orang Melaka bergurau kasar ek?!
Ho ho benda ni jangan main-main weyh.
Kita biasa kot mengalami gurauan kan. Sebab apa gurauan
ni perlu? Bagi saya mudah je. Gurauan boleh merapatkan
hubungan persahabatan kot. Kalau tak boleh bergurau pergi
duduk hutan main dengan monyet ke gajah ke lagi baik kan.

So entri nya kenapa orang Melaka bergurau kasar?
Jawapannya, memang dah terbiasa kot. Culture orang Melaka.
Memang kebanyakannya cakap lepas. Even my mom also
practices the same thing. Yes, it sounds rough. But the words
doesn't mean everything at all.
Hahaha. Gurau macam ni memang tak bertapis la senang cerita.
Perkataan yang keluar setakat babi, bodoh bebal tu biasa-biasa saje.
Tapi kitorang bergurau kawan-kawan lebih extreme lagi. Contohnya,

"Mak kau main puki sial!",
"Kepala bapakkau takde otak ek?!",
"Eyh anak sundal! Bebal kau boleh tahan ek?!"
"Weyhg hanjing!( anjing). Lama tak nampak kau hawau!
Apa kau cakap ni lakknattt?! Dah besau bangka pun bodohh lagi!!
( lepas member kene maki je member lain gelak ramai-ramai!!)
HAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!
( memang nampak tak educated langsung time ni).

And lots more la. Terus terang bahasa macam ni memang
tak elok didengar. Tapi mungkin saya orang Melaka, so harsh words
ni dah lali dengar kot. Padehal semua tu gurauan je, if cakap "kepala
bapakkau" dekat member pun bukan la betul-betul mengertikan
perkataan tu kepada member kita tu. Semuanya lebih kepada membangkitkan
mood happy among us. So scene bercerita atau berbual tu nampak fresh la kononnya.
Tapi dengan orang luar, or bila kitorang luar dari Melaka, takdela
sebut bergurau sampai teruk macam tu kan. Hehe. Minta maaf pada
kawan-kawan yang dah biasa terkene makian saya ek. :D

*p/s Nak try rasa kena maki? Jomlah lepak Melaka..hehe




6 comments:

  1. "labanjeng" igt tak? hahahahaha

    ReplyDelete
  2. labanjeng? combination laknat+babi+hanjing ke?
    hahaha

    ReplyDelete
  3. yes, correct! combo, sng sket nk maki! hahaha

    ReplyDelete
  4. baikkk doh. haha. kau boleh jadi penulis :P

    ReplyDelete
  5. haha sial fara menganjeng aku!
    :p

    ReplyDelete