Tuesday, 8 February 2011

Delay, Postpone, Procrastinate

Dah bersawang. Dah berhabuk. Dah berkulat. Dah berkepam. Damn!

Seminggu lebih tak post ape-ape sebab too busy with event sana event sini, cuti sana cuti sini. Memang nak bukak blog ni pun langsung tak sempat. Entah ape la jadi, tapi Alhamdulillah. Hari ni apa nak jadi pun jadi la. I need to update my blog! Kalau asyik tangguh, tangguh dan tangguh, memang betul la aku ni typical Malay kan. Tak boleh! Mesti kene kikis sikap tangguh-tangguh ni.

Kita biasa bertangguh kan. Bertangguh apa? Macam-macam weyh. Lagi-lagi student. Faham-faham je la kan. Setakat tangguh assignment, homework, berani jamin randomnly dari 10 orang, 7 orang akan ada sikap suka bertangguh. Apa nak jadi? Reason yang biasa diberi,
  • "Ala lambat lagi kot nak submit assignment tu. Chill la dulu weyh. Nak rushing buat apa kan."
  • Lecturer tu baik kot. Boleh submit lambat sikit la. Alah dia mesti ok punya lah."
  • Tak ada masa nak search benda tu dekat library la. Copy orang sudehh."
  • Assignment tu 1 hari boleh siap. Rileks la kan."
Dan 1001 alasan lagi la. IQ student-student Malaysia ni tinggi kot. Tu satu benda yang aku bangga pasal student-student kita ni. Haha. Tu baru bertangguh pasal assignment, belum lagi bertangguh nak study for final ( malam final baru nak gelabah study), bertangguh nak siapkan final year project ( dekat due date baru kelam-kabut), bertangguh nak cari kerja part time masa semester break ( sampai habis cuti duduk terkangkang dekat rumah), bertangguh bla bla bla...Eh macam-macam la. Senang cerita semua benda kalau boleh nak bertangguh la, last-last hasil nya hampeh or tak memuaskan. Pasal blog ni pun salah satu nya. Konklusinya,

Jauhilah sikap suka menangguhkan kerja!!!

*p/s Demi masa, sesungguhnya manusia kerugian.


2 comments:

  1. dengar tu whai izham busari!! haha

    ReplyDelete
  2. haha..ye saya dengar cik shaf..:)

    ReplyDelete